tiistai 27. kesäkuuta 2017

Juhannuskakku ja lakritsipohjaohje

Halusin testata MeNaisissa (20/2017) ollutta juustokakkuohjetta, mutta hyvin vahvasti varioiden, sillä halusin tehdä koivumaisen täytekakun juustokakkutyyppisen sijaan. Päälle halusin laittaa marenkikreemiä, jota tein ison satsin, koska investoin Electroluxin Assistentiin vanhan sähkövatkaimeni kärsiessä ajoittaisesta ylikuumentumisesta. Niin vanha, että kuumat aallot vaivaavat. :D Tulipahan testattua uusi konekin.

Kakku:
Tässä kakkupohjana on siis lakritsainen voipohja, täytteenä sitruunatuorejuustokermavaahtoa, kostukkeena vaniljamaitoa ja päällä marenkikreemiä.

Kakkupohja:
5 Kick-patukkaa
0,5 dl kuohukermaa
140 g voita
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Paloittele patukat kattilaan, lisää kerma ja voi. Kuumenna sekoitellen, kunnes toffee on sulanut. Lisää sokeri ja jäähdytä hetki. Lisää jauhot ja munat, sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan, paista n.160 astetta, kunnes kypsä.

Tämä resepti on siis yllämainitusta lehdestä kaksinkertaistettuna, paitsi Kick-patukoiden ja kerman osalta alkuperäinen. Itse paistoin Iloleipurin 13cm irtopohjavuoassa ja paistoaika oli n. 1h 15 min. Lirautin kermaa hieman enemmän ja pohjaan olisi voinut kyllä laittaa 0,5dl lisää vehnäjauhoja. Näin tehtynä pohjasta tuli melko tiivis, ihanan mehukas ja tahmainen, reunoilta aluksi hieman kova. Ehkä testaan vähän noita lämpötiloja vielä. Leikkasin pohjan kolmeen osaan.

Koristeet/päällys:
Päällys on siis marenkikreemiä, jota on levitelty useampaan otteeseen päälle aika lailla vapaamuotoisesti. Tarkoitus oli saada koivunrunkomaista epätasaisuutta. Koska pohja oli niin tumma, ei tarvinnut mitään värjäyksiä, kunhan vain hieman raaputteli kreemiä niin, että tuli pohjaa näkyviin sopivissa määrin. Kaapissa oli kissankieliä, joita ostin joskus kakun koristeeksi, mutten vielä ole ehtinyt käyttää. Tein niistä koivun läpileikkauksen, joskin lopputulos ei ehkä ihan siltä päässyt näyttämään. Mintunlehdet koristeena ja jokaiseen kakkupalaan lisättynä tuovat raikkautta ja koivumaisuutta.

Prosessi ja mitä opin:
Uudenlaisen kakkupohjan kokeilu oli opettavaista ja vaikka lopputulokseen olinkin tyytyväinen, voisi sitä vielä vähän fiksata.

Marenkikreemin valmistaminen kunnon välineillä oli oikein mukavaa ja huiman paljon helpompaa kuin aiemmin.

Makuelämys vei valoisaan kesäöiseen hetkeen, kun ilma on sateesta raikas ja iho vielä saunomisesta lämmin.
Mille maistui:
Kun maistoin kakkua, tajusin, kuinka hienosti se sopi juhannukseen. Makuelämys vei valoisaan kesäöiseen hetkeen, kun ilma on sateesta raikas ja iho vielä saunomisesta lämmin. Lakritsipohja näytti ruisleivältä, mutta maistui mahtavalta, suomalaiselta, saunalta. Sitruunainen täyte puolestaan oli hento, hieman kirpeä ja kirkas. Marenkikreemi pehmeä ja valoisa, mintunlehdet toivat mieleen sateen kasteleman koivun. Aivan täydellinen suomalaiseen keskikesään. Kun ei mökille päästy, tuli mökki kahvipöytään. Tästä kakusta piti koko perhe.

Vinkit:
Pieneen kakkuun voit käyttää alustana kertakäyttölautasta. Toimii kotioloissa vallan mainiosti ja on kustannustehokas vaihtoehto.

Jos käytät pienessä kakussa täytteeseen tuorejuustoa ja kermavaahtoa, eikä täytteessä ole mitään kovin nestepitoista (esim. hedelmiä tai marjoja), on mielestäni aivan turhaa laittaa siihen liivatetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti