maanantai 21. elokuuta 2017

Gluteeniton fazerinakakku

Lupasin tehdä kakun jälkiruuaksi rapujuhliin, joihin vuosittain osallistun. Aluksi mietin ravunmuotoista massapäällysteistä kakkua, mutta päädyin sitten kreemikakkuun ja suklaaganacheen, joka ei tähän mennessä ole ollut järin onnistunut vaihtoehto edellisissä kokeiluissani.

Allergioiden vuoksi kakku oli tehtävä gluteenittomaksi ja monet täyte- ja koristevaihtoehdot oli poissuljettu. Päädyin täytteessä appelsiiniin. En siinä vaiheessa ajatellut tekeväni fazerinakakkua, mutta sen valmistuttua tajusin, että tummasuklaa yhdistettynä appelsiiniin sitä juurikin on. Kakku ei kylläkään sisällä fazerinaa.

Kakku
Tein ensimmäisen kerran mielettömän mehevän suklaakakkupohjan gluteenittomaan jauhoseokseen. Lopputulos oli oikein mainio, joskin tavallisiin jauhoihin nähden hieman murenevaisempi ja maultaan "kuivempi". Laitoin PME 15 cm vuokaani ensimmäistä kertaa leivinpaperin pohjalle, enkä muuta tehnytkään. Toimi paljon paremmin kuin jauhotus- ym. kokeilut. Kakku ei jäänyt kiinni, pohja irtosi kauniisti.

Täytteenä oli appelsiinimarmeladia sekä appelsiinimoussea, kostukkeena vaniljamaitoa, italialaista marenkikreemiä kuorrutteena sekä tummasuklaaganachea päällä.

Koristelu
Olin ajatellut laittaa macaronseja ja marenkeja kakun päälle, mutta manteliallergian vuoksi täytyi muuttaa suunnitelmaa. Koska vaaleanoranssiksi värjättyä kreemiä jäi, päätin pursottaa sitä suklaaganachen päälle. Sitten kaivoin kaappeja, mutten löytänyt mitään "sopivaa suklaata" tähän, joten tyydyin pursotuksiin. Heitin vielä päälle hieman pieniä sokerihelmiä.

Prosessi ja mitä opin
Kakkupohja onnistui hyvin, leikkaamisessa olisin kaivannut kakkusahaa, sillä kakku täyttämisenkin jälkeen jäi hieman vinoksi epätasaisten kerroksien vuoksi. Täytevälejä tuli siis kolme.

Kreemin levityksessä käytin jälleen pursotusta apunani. Kreemi vaan hieman lohkeili, kun käytin kakkua aina välissä jääkaapissa (crumb coat - toinen kreemikerros - ganache) ja siinä siirrellessä kakku pääsi vähän liikkumaan.

Suklaaganachesta uskalsin tällä kertaa tehdä sopivan löysää, joten se onnistui kohtalaisen hyvin, toki tuntumaa vielä pitää harjoitella. Sekä levitystä.

Minun täytyy hankkia kakkusaha sekä käydä ajatuksella kreemikakkuun sopivien koristeiden kaupoilla.

Miltä maistui
Kakku maistui minusta ihanalta, vaikkakin hyvin tuhdilta. Niin paljoa en kuitenkaan itse appelsiini-suklaa-yhdistelmästä pidä, että yhden palan jälkeen heti lisää olisin kaivannut. Ehkä syynä siihen on myös mainio ateria juuri ennen kakkua. Ehkä olisi pitänyt laittaa hieman enemmän täytettä, ehkä 1,5 kertaisesti sen, mitä nyt laitoin (2dl kermaa, prk appelsiinirahkaa, prk appelsiinituorejuustoa -> 4 dl kermaa, 2 prk rahkaa, 1 prk tuorejuustoa), niin olisi pohjan ja täytteen suhde ollut vielä paremmin tasapainossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti